סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
13:05
מאקרו ישראל: הכלכלה הישראלית רשמה ברבעון הראשון של 2025 צמיחה של 3.4% בחישוב שנתי (0.8% בחישוב רבעוני) - כך עולה מאומדן ראשוני שפרסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. התוצר לנפש עלה ב-2.2% בחישוב שנתי, נתון מעודד לאחר הירידות שנרשמו במהלך 2024. עם זאת, על אף הצמיחה החיובית יחסית, ההוצאה לצריכה פרטית צנחה ב-5% בחישוב שנתי. הצריכה הפרטית לנפש נפלה בשיעור גבוה אף יותר, עם ירידה של 6.1% בחישוב שנתי. ירידת הצריכה הפרטית בתחילת השנה מסמנת היפוך מגמה, לאחר עלייה של 4.1% ברבעון הרביעי של 2024.
12:43
עשות אשקלון , בניהולו של אליהו דמרי ובראשות ישי דוידי (מייסד ומנהל קרן פימי), פרסמה את תוצאותיה הכספיות הבוקר. החברה הביטחונית, שהציגה דוחות מרשימים בשנת 2024 על רקע עלייה במכירות במגזר הצבאי בשל צמיחה בהיקף הפעילות בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", הציגה עלייה בשורת הרווח וההכנסות גם ברבעון הראשון של שנת 2025, אך נראה כי העלייה בצבר ההזמנות נבלמה ביחס לסוף שנת 2024.
עשות מדווחת כי המכירות ברבעון הראשון של השנה הסתכמו בכ-121.5 מיליון שקל לעומת כ-97.5 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד - גידול של כ-25%. בסיכום שנתי, קצב המכירות עלה ל-485 מיליון שקל, גבוה מ-393 מיליון שקל אשתקד. במקביל, הרווח הנקי ברבעון הראשון הסתכם בכ-14.7 מיליון שקל, לעומת 13.7 מיליון שקל אשתקד - גידול של כ-7%.
11:51
המגמה החיובית בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.8%. בולט לחיוב מדד ת"א ביומד שעולה ב-1.3%.
הזרוע האמריקאית של יצרנית האנרגיות המתחדשות הגדולה בישראל, דוראל אנרגיה , חתמה אמש על סגירה פיננסית להקמת שני פרויקטי אנרגיה סולארית גדולים במדינת אינדיאנה בארה"ב. החתימה הפיננסית, בשווי 1.3 מיליארד דולר, נעשתה מול קבוצת משקיעים הכוללת את הבנקים הגדולים HSBC, Santander ו- KeyBank. היא תממן את הפרויקטים באינדיאנה, שיגדילו את קיבולת הייצור של דוראל במדינה מ-480 מגהוואט ל-1,600 מגהוואט בזרם ישיר.
10:57
מניית טבע יורדת במסחר בכ-1%. אלי כליף, מנהל הכספים הראשי של חברת הפארמה, התארח היום בכנס אופנהיימר בתל אביב והתייחס לתוכנית ה-MFN של ממשל טראמפ - לפיה הצרכנים בארה"ב ישלמו על תרופות מחיר זהה למחיר במדינה המפותחת שבה המחיר הנמוך ביותר. ההכרזות של טראמפ בנושא טלטלו את מניות הפארמה בשבוע שעבר, והן נסחרו בתנודתיות בשל האי-ודאות. לכך נוסף נושא המכסים שגם הוא מייצר אי-ודאות בפני עצמו. לדברי כליף, "יש הרבה רעש בנושא. טבע מוכרת בארה"ב בכ-7-8 מיליארד דולר בשנה, מתוך זה מעל 50% מהמוצרים מיוצרים בארה"ב ולא חלים עליהם מכסים. רוב חברות הגנריקה לא מייצרות בארה"ב, אלא בהודו וסין. לנו אין ייצור בסין ומעט מאוד ייצור בהודו, ויש לנו ייצור באירופה ובישראל. היופי בדבר הוא שטבע פרושה בעולם, ויש לנו יכולת לנווט שתלויה בנו ומאפשרת לנו למזער את הדברים".
לגבי ה-MFN אמר כליף כי הוא נוגע בעיקר לתרופות המקור. התרופה המרכזית של טבע היום היא אוסטדו, להפרעות תנועה, וכליף מציין ש-99% מהמכירות שלה הן בארה"ב ומעט מאוד מהמכירות בישראל ובארגנטינה. "אנחנו ממוצבים יפה, אין לנו תרופות מקור שנמכרות מחוץ לארה"ב כך שייאלצו אותנו ליישר קו במחיר", הוא אומר. "טראמפ נתן לחברות הפארמה 30 יום לבחון ולפעול וולונטרית, ומי שלא תפעל, הם יסתכלו על זה בצורה אגרסיבית ויאלצו אותה לפעול. נראה איך הדברים יתקדמו, אבל לנו אין משהו מאוד מהותי".
כליף התייחס גם לתוכנית ההתייעלות של טבע שנועדה להוביל לחיסכון של 700 מיליון דולר עד 2027 ולרווחיות תפעולית של 30%. התוכנית כוללת גם הורדה של 8% ממצבת העובדים. לדבריו, "אנחנו בתהליך של צמיחה. אנחנו מקבלים החלטות על הקצאת ההון ואם צריך להגדיל מכירות צריך להשקיע בפייפליין ובמכירות ובשיווק". לדברי כליף, שיעור המו"פ יעלה וגם הוצאות השיווק והמכירות יהיו ברובן מוטות לתרופות המקוריות. "היכולת שלנו להמשיך באינובציה תוביל למכפילי רווח אחרים לגמרי", אמר כליף.
10:24
המגמה החיובית בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.5%, ות"א 90 מוסיף לערכו 0.9%. בולט לחיוב מדד ת"א ביומד עולה ב-1.2%. ת"א בנקים 5 מוסיף לערכו 0.9%.
טאואר יורדת בשעה זו ביותר מ-1% לאחר שפרסמה בשבוע שעבר את דוחות הרבעון הראשון בו רשמה צמיחה של 9% בהכנסות ל-358 מיליון דולר, ירידה של 10% ברווח הנקי ל-40.1 מיליון דולר וירידה של 2.6% ברווח הנקי המתואם (Non-GAAP) ל-50.5 מיליון דולר, שהם 45 סנט למניה. טאואר ציינה שברבעון השני היא צופה הכנסות של כ-372 מיליון דולר, המשקפות צמיחה של 6% מהרבעון המקביל, ואישרה את היעד שלה לצמוח מדי רבעון השנה.
10:06
יום המסחר בת"א נפתח במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.6%. בולט לחיוב מדד ת"א ביומד שמוסיף לערכו כ-1.1%.
בולטות לחיוב מניות נייס , דוראל אנרגיה , אופקו הלת' , אקויטל ואאורה .
מנגד, קמטק , נובה , נאייקס , טאואר ודמרי .
08:24
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית. ההתפתחויות הביטחוניות צפויות לרכז את עניין המשקיעים על רקע היערכות צה"ל לאפשרות של הרחבת הלחימה בעזה, והמשך העימות עם החות'ים והתקיפה הישראלית הרחבה ביום שישי.
ביום חמישי האחרון, המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת - ת"א 35 ירד ב-0.2% בעוד מדד ת"א 90 עלה ב-0.4%. מניות הבנקים שנסחרו בירידה של עד 1%, תיקנו לבסוף וסגרו בירידה של 0.3%.
● המניות הישראליות שזינקו ביותר מ-1,000% בחמש שנים והמרוויחים הגדולים
בסיכום שבועי - שבוע המסחר בתל אביב הסתיים במגמה מעורבת כמעט ללא שינוי. מדד תל אביב 35 איבד 0.3% מערכו, מדד תל אביב 125 הוסיף 0.3% ומדד תל אביב 90 הוסיף 2%. בין המניות שבלטו השבוע ניתן למנות את מניית בורסת תל אביב שעלתה בכ-16% על רקע דוחות חזקים, טאואר שעלתה בכ-12% וריטיילורס שהוסיפה כ-11%.
המניות הבטחוניות בלטו לשלילה השבוע, כאשר ארית תעשיות צנחה בכ-18% ואלביט מערכות איבדה כ-8%. טבע איבדה כ-7% כשברקע רפורמת מחירי התרופות שמתכנן נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ.
המניות הדואליות חוזרות לתל אביב בצל סגירה ירוקה בוול סטריט בסוף השבוע האחרון. אחת הבולטות היא מניית נייס , שמגיעה עם פער חיובי של לא פחות מ-4.5%, דווקא לאחר שביום המסחר האחרון בתל אביב איבדה 7.5% מערכה, על רקע פרסום דוחותיה. הירידה החדה התרחשה למרות שנייס השאירה את תחזית ההכנסות השנתית ללא שינוי, ואף העלתה את תחזית הרווח. בניגוד לנייס ולמגמה הכללית, מניות השבבים נובה , קמטק וטאואר חוזרות עם פערים שליליים של עד 3%.
בכל הנוגע לטאואר, באופנהיימר ציינו כי החברה פרסמה תוצאות בהתאם לצפי וסיפקה תחזית גבוהה מהצפוי לרבעון השני 2025, וצופה המשך התקדמות עם צמיחה מואצת במחצית השניה של השנה. "הצמיחה הגבוהה מהממוצע הענפי מגיעה כתוצאה מביקושים חזקים לשבבי RF-SiPho של תקשורת אופטית בדאטה סנטרס, שוק צומח חזק בו מחזיקה טאואר בנתח שוק מוביל, וכן מהגדלת נתח שוק של לקוחות טאואר בפלחי שוק שבבי הסלולר. החברה מתקדמת בתכניות השקעה רב-מימדית, נהנית מפרישה גלובאלית ומוצרית רחבה, ובכך נראית חסינה לזעזועי מאקרו ולמלחמות הסחר. למרות זאת, מניית טאואר נסחרת עדיין בתמחור חסר, שאינו משקף, להערכתנו, כראוי את פוטנציאל הצמיחה ומהווה לדעתנו הזדמנות השקעה אטרקטיבית. המניה מדורגת בהמלצת "תשואת יתר" עם מחיר יעד של 60 דולר (לעומת מחיר הסגירה האחרון שעומד על 40 דולר).
בשבוע הקרוב, שורה ארוכה של חברות בבורסה המקומית יפרסמו את דוחות הרבעון הראשון. ביניהן יהיו הבנקים לאומי , הפועלים , דיסקונט ומזרחי טפחות , חברות התקשורת בזק וסלקום , החברה הביטחונית אלביט מערכות , חברת התעופה אל על וקבוצת עזריאלי .
בכל הנוגע לדוחות הבנקים, אנליסט של בנק ברקליס הבריטי, טאבי רוזנר, פרסם סקירה לקראת הדוחות, שבה הוא העניק המלצת קנייה לאומי, הפועלים ודיסקונט, לצד המלצת "נייטרלי" למניית בנק מזרחי טפחות. רוזנר צופה המשך "מומנטום חיובי בר-קיימא" בתוצאות הבנקים בהמשך השנה, שלדבריו "ממשיכים לספק תוצאות טובות בהשפעת סביבת מאקרו איתנה ו'גידול בריא' במתן הלוואות, שתומך בצמיחת עסקיהם". הוא מזכיר את נתון בנק ישראל בדבר צמיחת מתן האשראי במשק בשיעור של 8.8%, נכון לפברואר השנה (ביחס לתקופה המקבילה אשתקד). כמו כן, תיק האשראי של הבנקים המקומיים מוערך על ידי רוזנר כבעל איכות גבוהה, כך שהוא מצריך שיעורי הפרשות נמוכים בגין חובות בעייתיים.
בברקליס מעריכים כי הבנקים שהם מסקרים ימשיכו להציג תשואות על ההון בשיעור דו-ספרתי גבוה, גם ברבעון הראשון השנה: מזרחי טפחות צפוי להמשיך להוביל עם 18% תשואה, ואחריו לאומי עם 15.7%, הפועלים עם 14%, ודיסקונט עם תשואה על ההון של 13.7%. נזכיר כי חמשת הבנקים הגדולים כולל הבינלאומי סיכמו את השנה שעברה עם רווחי שיא של כ-30 מיליארד שקל, ומתחילת השנה עלה מדד ת"א בנקים 5 בכ-24%.
שוקי המניות העולמיים נסחרו בשבוע החולף ברקע החדשות על רגיעה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, כששתי המדינות הודיעו על הסכמות להקפאה והפחתת מכסים ל-90 יום ועל המשך מגעים להסכם קבוע.
בתוך כך, ביום שישי האחרון המסחר בוול סטריט ננעל במגמה ירוקה. מדד הדאו ג'ונס ננעל בעליות של 0.8%, ה-S&P 500 הוסיף לערכו בכ-0.7%, הנאסד"ק עלה ב-0.5%.
● ההשקעה הסודית החדשה וזו שנעלמה: השינויים שבאפט עשה בתיק רגע לפני שהוא עוזב
בסיכום שבועי, וול סטריט סיכמה שבוע חיובי, כאשר מדד S&P 500 זינק ב-5.3%, והדאו עלה ב-3.4%.
זה היה שבוע חזק גם למניות הטכנולוגיה לאחר שהממשל האמריקאי הודיע על כוונתו להקל במגבלות הייצוא הקשורות לשבבי בינה מלאכותית, במקביל להסכמי ענק בין חברות טכנולוגיה כמו אנבידיה ואמזון לערב הסעודית, שהוכרזו במהלך ביקורו ההיסטורי של טראמפ במזרח התיכון, דבר שתרם עוד יותר לסנטימנט החיובי בסקטור הטכנולוגיה: מניית אנבידיה עלתה בכ-16%, בעוד מטא עלתה ב-8%; מניית אפל עלתה ב-6%, ומיקרוסופט עלתה ב-3%. גם נטפליקס בלטה לחיוב, שהוסיפה ביום שישי 1.2% לערכה במומנטום חיובי, והיא נסחרת בשיא כל הזמנים. חברת ביטוח הבריאות הפרטית יונייטד הלת' עלתה ביותר מ-6% בשישי, זאת אחרי שאיבדה בשבועות האחרונים מעל 50% מערכה.
● ענקיות השבבים שכבר נהנות מההסכם של טראמפ עם סעודיה
בוול סטריט עונת הדוחות הסתיימה, אך מספר חברות (רובן כאלה ששנת הכספים שלהן שונה מהשנה הקלנדרית) ידווחו, ביניהן חברת התעופה ריינאייר, רשת הום דיפו , חברת אבטחת הסייבר פאלו אלטו וחברת התובלה הימית הישראלית צים .
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, האפיק הממשלתי הצמוד ירד בשבוע החולף ב-0.1% והאפיק הלא צמוד נותר ללא שינוי. מדד תל גוב-צמודות 15+ ירד בשיעור של כ-0.2%. מדד תל גוב- שקלי 10+ עלה בשיעור של כ-0.2%. מדד איגרות החוב הקונצרניות הצמודות עלה בשבוע החולף בכ-0.2% ומדד איגרות החוב הקונצרניות הלא צמודות עלה בסיכום שבועי בשיעור של כ-0.3%. מדד תל בונד-צמודות 5-15 עלה בשיעור של כ-0.2% ומדד תל בונד-שקלי 5-10 עלה בשיעור של כ-0.4%.
התשואה לפדיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים נותרה ללא שינוי בשבוע החולף ועמדה ביום חמישי על 4.34%, בדומה לסוף השבוע הקודם.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות איגרות החוב של ארה"ב ל-10 שנים ירדה קלות לרמה של 4.4% בהשוואה לשיעור של כ-4.32% בסוף השבוע הקודם. בלומברד אודייר ציינו כי האטרקטיביות של האג"ח בארה"ב עולה, והוסיפו גם כי התיקון בשוקי ארה"ב יצר הזדמנות לאג"ח בדירוג גבוה, כשלדבריהם אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה מניבות תשואה ריאלית של כ-5%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל המשיך להתחזק גם בסוף השבוע החולף לעומת הדולר והאירו בזכות העליות בוול סטריט: מתחילת חודש מאי הדולר נחלש בכ-2.6% והאירו ב-4.2% מול השקל. הכלכלן הראשי במיטב, אלכס זבז'ינסקי ציין בסקירתו כי ההתחזקות של המטבע הישראלי מצביעה על כך שרגישות השווקים הפיננסיים בישראל להתרחשויות בזירה הביטחונית-פוליטית נחלשה, ויש בכך גם ביטוי לסיכון היחסי של ישראל, על רקע העלייה ברמת הסיכון בעולם.
השבוע נראה ששוק הנפט שינה כיוון. למרות הודעת אופק+ על גידול בהפקת הנפט, מחיר חבית נפט מסוג ברנט עלה על 65 דולר, לאחר שבתחילת החודש הגיע לשפל של 59 דולר. ביוליוס בר ציינו כי הפחתת המתיחות בין ארה"ב לסין תרמה לעלייה זמנית במחירי הנפט, אך מעריכים שההתאוששות תהיה קצרה - בין היתר בשל היחלשות תחזיות הצמיחה הכלכלית והתחזית לצמיחה ניכרת בהיצע הנפט.
במקביל ביוליוס בר התייחסו למחיר הזהב, שירד על רקע האופטימיות בשיחות הסחר, אך ציינו כי "סיכוני המיתון נותרים גבוהים גם לאחר ההתקדמות המדינית, והאי-ודאות שמייצרת מדיניות כלכלית תזזיתית ממשיכה לתרום לביקוש לזהב כנכס חוף מבטחים", כך שלמרות תנודתיות גבוהה, הם מעריכים שהמגמה בזהב תישאר חיובית.
מחיר הביטקוין נסחר הבוקר (א') סביב רמה של 103 אלף דולר למטבע ורשם ירידה שבועית קלה של כ-0.4%.
פול מרינו סמנכ"ל הכנסות בחברת ההשקעות האמריקאית Themes ETF's, התייחס למגמה: "הביטקוין הוכיח את חוסנו בעולם שבו מוסכמות כלכליות מתערערות. למרות הביקורת מצד הממסד והסקפטיות של כלכלנים ותיקים - כולל וורן באפט שטעה, לטענת רבים, בהערכתו את המטבע - ביטקוין ממשיך להתבסס ככוח מרכזי במהפכת הכסף הדיגיטלי. הוא משנה את האופן שבו אנו חושבים על ערך, מסחר ושימור הון. מבחינת מחיר, הביטקוין כבר חצה שוב את רף ה-100 אלף דולר ונמצא בדרכו לשיאים חדשים. התחזיות צופות שיא חדש כבר בקיץ הקרוב, עם פוטנציאל ל-130 אלף דולר ולאחר מכן ל-150 אלף ואף יותר, ככל שהאמון בהתאוששות הכלכלה האמריקאית יתחזק. גם אימוץ ביטקוין בתאגידים צובר תאוצה".
4. מאקרו
ביום חמישי האחרון, מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע כלפי מעלה בחודש אפריל עם עלייה של 1.1% בקצב חודשי, מה שהוביל לעלייה בקצב השנתי מ-3.3% ל-3.6%, וזאת לאור הזינוק החד בסעיף ההוצאות על הנסיעות לחו"ל.
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס התייחס לנתונים: "בדומה לאפריל אשתקד, גם הפעם בלט סעיף ההוצאות על נסיעות לחו"ל שזינק ב-15.9% ותרם לבדו כ-0.7 נ"א למדד הכללי. עם זאת, ובהתאם לעונתיות שראינו גם בשנה שעברה, אנו צופים ירידה חדה בסעיף זה במדד מאי, שתוביל, להערכתנו, למדד כללי שלילי.
"בכל הנוגע למדיניות המוניטרית, אנו סבורים כי מדד אפריל, על אף ההפתעה כלפי מעלה, אינו משנה את התמונה הכללית של התקררות האינפלציה הצפויה בהמשך השנה, שתאפשר את תחילתו של תהליך הפחתות ריבית. בשוק הריביות (IRS), בעוד שערב המדד המשקיעים תמחרו הפחתת ריבית בהסתברות של כ-80% בחודש אוגוסט, כעת ההסתברות עומדת על כ-37%. בסך הכל, המשקיעים מתמחרים הפחתה מצטברת של כ-60 נ"ב במהלך השנה הקרובה".
בארה"ב, בסוף השבוע האחרון חברת הדירוג מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של המדינה ברמה אחת ל-Aa1 מטריפל A, הדירוג הגבוה ביותר האפשרי, תוך שהיא מציינת את הנטל הגובר של מימון הגירעון התקציבי של הממשל ואת העלות התופחת של גלגול חוב קיים בסביבת ריביות גבוהות. מודי'ס הייתה האחרונה מבין שלושת חברות דירוג האשראי הגדולות ששמרה על דירוג מושלם לארה״ב. פיץ' קיבלה החלטה דומה ב-2023 ו-S&P עשתה זאת כבר ב-2011.
נתוני מאקרו שיפורסמו בשבוע הקרוב כוללים את נתוני הצמיחה בישראל לרבעון הראשון שיפורסמו היום, מספר המשרות הפנויות בישראל בפברואר-אפריל, וסחר חוץ לפי ארצות לחודש אפריל. בחו"ל יתפרסמו בין היתר מדדי המחירים לצרכן לחודש אפריל בגוש האירו, בריטניה וקנדה, מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ובארה"ב, נתונים משוק הנדל"ן בארה"ב והתמ"ג בגרמניה. באוסטרליה תתפרסם החלטת הריבית של הבנק המרכזי.
5. תחזית
הרגיעה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והמגעים להסכם סחר בין שתי המדינות הציתו כאמור תגובה חיובית בשוק המניות. כלכלנים חלוקים בדעתם האם בעקבות הרגיעה הזו שוק המניות האמריקאי הוא אפיק השקעה מוצלח כיום. שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים פיננסיים בבנק דיסקונט, העריך כי טראמפ, וגם הצדדים האחרים (סין או מדינות אחרות) ישאפו להגיע להסכמים כאלה ואחרים, מה שתומך בנכסי הסיכון לאורך זמן, ולמרות שעוד צפויה תנודתיות, הוא נותר חיובי. קצביאן מסמן מספר גורמים שתומכים בשוק המניות בראייה של 8-12 חודשים קדימה, בהם הערכתו שלא צפוי מיתון בארה"ב, רווחיות החברות יעלו ב-7%-8% ובשיעור דו-ספרתי ב-2026, יש עדיין כסף שיכול להיכנס לשוק ותמחור המניות ב-S&P 500 לא זול, אך רחוק מהתמחור שהיה בסוף 2024.
לעומת זאת, ב-UBS הורידו את דירוג ההשקעה של המניות בארה"ב מ"אטרקטיבי" ל"ניטרלי", כחודש אחרי שהעלו אותו ל"אטרקטיבי". מנהל ההשקעות הראשי ב-UBS Global Management, מארק האפלה, כותב כי יחס הסיכון-סיכוי במניות האמריקאיות כיום מאוזן יותר. זאת, אחרי שמדד S&P 500 עלה בשבועות האחרונים וחזר לרמה גבוהה יותר מרמתו ב-2 אפריל, היום בו טראמפ הכריז על המכסים. להערכתו, נותרה אי-ודאות גבוהה ומשקיעים יתחילו להתמקד בקרוב בשאלה האם הרגיעה הזמנית תוביל להסכם קבוע. שני הצדדים מציגים נכונות, אך האתגרים גבוהים.