הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מגמה חיובית בת"א; מדד הביטוח עולה בכ-1.5%, קמטק ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% • לאחר ראלי בשקל, המטבע הישראלי נחלש מול המטבעות הזרים • לאחר ששבר שיא, מחיר הביטקוין צונח ל-117 אלף דולר • מחיר הזהב מדשדש לאחרונה לאחר עלייה חדה השנה • מניית פלנטיר מזנקת, אך המשקיעים חלוקים: האם השווי באמת מוצדק? • וגם: מה צפוי בנתוני האינפלציה שצפויים להתפרסם היום בישראל ובארה"ב?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

15:26

העליות בת"א מתמתנות קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ות"א 90 עולה ב-1%. מדד ת"א ביטוח שמוקדם יותר קפץ בכ-3%, עולה כעת ב-1.5%. מדד ת"א בנקים 5 עולה כעת ב-0.8%.

14:42

לאחר שבזק הודיעה אתמול על מזכר הבנות לרכישת אקסלטרה טלקום מידי קרן אלומה ואיילון ביטוח , ב-160 מיליון דולר (כחצי מיליארד שקל), בנק ההשקעות ג'פריס מתייחס לנושא. לפי האנליסט אלכס רייט, העסקה הפוטנציאלית תואמת לאסטרטגיה של בזק. לדבריו אקסלטרה רווחית ברמת ה-EBITDA אך יש לה תוכניות להמשיך להשקיע ובזק תיקח זאת על עצמה אם הרכישה תתבצע. "מחיר הרכישה, כחצי מיליארד שקל, משמעותי ביחס לתזרים החופשי של בזק (כ-1.3 מיליארד שקל ב-2024) ובשלב זה לא ניתן פירוט על ההוצאות ההוניות. עם זאת אנחנו מאמינים ששמירת דירוג של AA זאת עדיפות ראשונה עבור בזק", ציין האנליסט. המלצתו על בזק היא "קנייה" במחיר יעד של 6.6 שקל, פרמיה של כ-8%.

13:43

העליות בת"א ממשיכות להתחזק. מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מוסיף לערכו 1.2%. מדד הביטוח ממשיך לטפס ועולה כעת בכ-2.6%.

יוחננוף נסחרת במגמה חיובית לאחר שדווח הבוקר כי התקשרה עם קרן ההשקעות בנדל"ן, JTLV, בהסכם רכישה ושותפות להקמת מרכז מסחרי בפתח תקווה בשטח של כ-17 אלפי מ"ר. עוד צוין בדיווח כי בהתאם להתקשרות כאמור, תרכוש השותפה מהחברה מחצית מזכויות הבעלות בקרקע עליה יוקם המתחם, בתמורה לסך של 42.5 מיליון שקל, המשקפים שווי קרקע בעסקה של 85 מיליון שקל, כך שלאחר העסקה יחזיקו כל אחת מהחברה והשותפה ב-50% מהזכויות הקנייניות במתחם.

12:42

המגמה החיובית בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 מוסיף לערכו 1.3%. בולט לחיוב מדד ת"א ביטוח שמוסיף לערכו כ-2%.

בשוק המט"ח המקומי, השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל עומד על 3.34 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.9 שקלים.

11:52

רגע לפני שהציבור ממריא לנופש בשוק הטיסות המתחדש, רמי לוי , בעל השליטה ברשת הסופרמרקטים הנושאת את שמו, וכן בעל השליטה בחברת התעופה ישראייר , מקדם עסקת בעלי עניין. חברת ישראייר תרכוש באותה עסקה 20% ממועדון כרטיס האשראי של רמי לוישיווק השקמה וחברת ישראכרט , תמורת 40 מיליון שקל. לשם העסקה גובשו בשלב זה הסכמות להסכם מחייב, שהתקבלו לאחר חודשים של מגעים בין הצדדים.

הכרטיס החדש, שייקרא "סופרפליי", אמור להתחרות ישירות בכרטיס האשראי המוביל כיום בענף התעופה - "פלייקארד" של אל על וחברת כאל.

11:22

בנק ההשקעות היפני Mizuho Securities הוריד את המלצתו למספר מניות אנרגיה מתחדשת, על רקע "החוק הגדול והיפה" של טראמפ. בין המניות גם אנלייט הישראלית, שמיזוהו הוריד את ההמלצה אליה מ"נייטרלי" ל"תשואת חסר", עם מחיר יעד של 21 דולר, דיסקאונט של 15.2%. להערכת הבנק, החוק ישפיע לשלילה על הביקושים בתחום בטווח הקצר.

10:36

העליות בת"א מתחזקות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ות"א 90 מוסיף לערכו 1.4%. מדד הביטוח מזנק ב-3%.

הפניקס מרכזת עניין לאחר שדווח הבוקר כי חברה הביטוח החליטה לרכוש עוד 17% בחברה-הבת הפניקס סוכנויות מאיציק עוז, ותעלה להחזקה של 95% בחברת הסוכנויות שמהווה 7% משוק הסוכנים בארץ. הפניקס תשלם לעוז, שייסד את החברה לפני עשרות שנים, סכום של 381 מיליון שקל במזומן ותקצה לו עוד 1.55% ממניות הפניקס פיננסים - החברה הציבורית של חברת הביטוח הפניקס, מה שאומר ששווי העסקה עבורו מסתכם הפעם ב-763 מיליון שקל, כלומר לפי שווי של 4.4 מיליארד שקל להפניקס סוכנויות.

10:05

יום המסחר בת"א נפתח בעליות קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.4%. בולט לחיוב מדד הביטוח שקופץ בכ-1.4%.

בולטות לחיוב מניות איידיאיי ביטוח , קמטק , פריורטק , מקס סטוק ושיכון ובינוי .

מנגד, טאואר , אורמת טכנו , דלק רכב , חברה לישראל וישרוטל נסחרות בירידות.

08:24

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוק המניות

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ב'), הבורסה המקומית ננעלה במגמה דומה. מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ות"א 90 עלה ב-0.2%. בלט לשלילה מדד ת"א בנקים 5 שהשיל מערכו כ-2%. המגמה השלילית של שני ימי המסחר הקודמים נמשכה בבורסה המקומית, אך בשיעור מתון יותר. לקראת סוף יום המסחר מדד ת"א 35 ות"א 125 רשמו שניהם ירידות של 0.1%. מדד הביטוח ירד ב־0.7%, ומדד הבנקים הוביל את הירידות עם 1.4%.

"הקטנו את החשיפה למניות הביטוח": מנהל ההשקעות שבונה על סקטור הנדל"ן

קבוצת בזק דיווחה אמש כי חתמה על מזכר הבנות ראשוני ובלתי מחייב עם קרן אלומה לבחינת רכישת מלוא (100%) ההון המונפק והנפרע של חברת אקסלרה טלקום. עוד דווח כי על פי מזכר ההבנות, בזק תבחן את האפשרות לרכוש את מניות אקסלרה מהקרן, המחזיקה בכ-82% ממניות החברה ומאיילון ביטוח ופיננסים המחזיקה ב-18%. במקביל צוין כי שווי העסקה הכולל עומד על 160 מיליון דולר (כ-500 מיליון ש"ח). בנוסף, המוכרים יהיו זכאים לתמורה נוספת של עד 10 מיליון דולר, המותנית בהתקיימות תנאים מסוימים המפורטים במזכר ההבנות. על רקע הדיווחים, מניית אלומה זינקה בכ-30% אמש.

חשד לתרמית של עשרות מיליונים: כך הסתבך קצין שייטת שהפך ליזם נדל"ן

עוד מניה שזינקה בחדות הייתה של חברת הנדל"ן אמפא שעלתה בשיעור של 10% אחרי פתיחת המסחר בה ביום המסחר הראשון שלה לשווי של 3.3 מיליארד שקל. בשבוע שעבר הנפיקה אמפא 20% ממניות החברה, תמורת כ-600 מיליון שקל, המשקפים לחברה שווי של כ-3 מיליארד שקל, אחרי הכסף.

הבוקר (ג') באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. הניקיי עולה ב-0.2%, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.7%, ההנג סנג מוסיף לערכו 0.3% ומדד הקוספי נסחר סביב רמות הבסיס.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בעליות קלות.

בארה"ב, שבוע המסחר נפתח בצל חידוש מלחמות הסחר והמכסים, ופתיחת עונת הדוחות לרבעון השני של השנה. בתוך כך, יום המסחר בוול סטריט ננעל אמש (ב'), בעליות קלות: נאסד"ק עלה ב-0.3%, S&P 500 הוסיף לערכו 0.1% ודאו ג'ונס עלה ב-0.2%.

במהלך המסחר דווח כי הנשיא דונלד טראמפ איים להטיל "מכסים משניים" על שותפות הסחר של רוסיה "בכ-100%" במידה והנשיא ולדימיר פוטין לא יסכים לעסקה לסיום המלחמה מול אוקראינה תוך 50 יום. "אנחנו לא מרוצים מהם, ואנחנו הולכים להטיל מכסים חמורים מאוד. אם לא יהיה הסכם תוך 50 יום, אטיל מכסים בגובה של כ-100%, ונקרא להם מכסים משניים", אמר טראמפ בפגישה עם מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה.

בלטה לחיוב מניית פלנטיר שקפצה בכ-5%, והשלימה עלייה של כ-100 מתחילת השנה. בשוק יש חילוקי דעות לאן היא ממשיכה מכאן. החברה בניהולו של אלכס קארפ מספקת פתרונות AI לתחום הביטחוני. בשבוע שעבר, בית ההשקעות Wedbush הותיר את המלצתו על "תשואת יתר" והעלה את מחיר היעד מ־140 דולר ל־160 דולר, עם פרמיה של 12.6%. בוודבוש ציינו כי הביטחון שלהם באסטרטגיית החברה התחזק.

לעומת זאת, באתר המשקיעים The Motley Fool העריכו שמספר המלצות ה"מכירה" על מניית פלנטיר יגדל בקרוב. להערכתם, יש סיכון שהערכות האנליסטים על קצב אימוץ ה־AI אופטימיות מדי. סיבה מרכזית יותר היא "השווי הבלתי ניתן להסבר" של החברה, כהגדרתם. לדבריהם, החברה ראויה לפרמיה, אך לא עד כדי כך גבוהה. נכון להיום, רוב האנליסטים נייטרליים בנוגע למניה.

גם אמזון ריכזה עניין לאחר שדווח כי יחידת הענן של החברה הודיעה כי פרסמה תצוגה מקדימה של Kiro, תוכנה שמפתחים יכולים להשתמש בה כדי לכתוב קוד בעזרת בינה מלאכותית. בפוסט ב-X, מנכ"ל אמזון, אנדי ג'סי, אמר של-Kiro "יש הזדמנות לשנות את האופן שבו מפתחים בונים תוכנה".

במקביל, סולאראדג' הישראלית עלתה ביותר מ-4% לאחר שבברקליס העלו את דירוג המניה מ'תת-משקל' ל'משקל שווה'. בבנק ההשקעות טוענים כי למרות הציפייה ששוק האנרגיה הסולארית צפוי להתכווץ בשנת 2026, סולאראדג' צפויה לצמוח גם השנה וגם בשנה הבאה.

2. שוקי האג"ח

בבורסה בתל אביב, רוב מדדי האג"ח הממשלתיות והקונצרניות נסחרו אמש (ג') במגמה שלילית. מודי שפריר, אסטרטג ראשי, שווקיפ פיננסים בבנק הפועלים, ציין בסקירתו השבועית כי "להערכתנו כי הורדות הריבית גלומות (לפחות ברובן) בשוק המקומי תומכת בהמלצתנו להחזקת תיק האג"ח במח"מ בינוני, תוך החזקת האפיק השקלי והצמוד במשקל שווה. בצד הסיבות הנוספות אשר אינן תומכות בהארכה משמעותית של מח"מ התיק, נציין את העובדה כי שיפוע עקום האג"ח המקומי נמוך הן בהשוואה גלובאלית, והן בהשוואה לעקום הריביות המקומי".

על רקע חידוש מלחמת הסחר, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עמדו על 4.42% ל־10 שנים ו־3.98% ל־5 שנים.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

לאחר שהשקל המשיך להתחזק מול הדולר בשבוע שעבר, השבוע נפתח עם התחזקות של הדולר ביחס לשקל. גם הבוקר (ג'), השקל נחלש ב-0.4% מול הדולר ונסחר סביב 3.35 שקלים. מול האירו, השקל נחלש בשיעור מתון יותר ועומד על 3.91 שקלים.

על רקע פיחות המטבע הישראלי: המבוי הסתום אליו נקלע המו"מ על שחרור החטופים למרות האופטימיות שמגלה נשיא ארה"ב והחשש המתגבר ממשבר חוקתי לאור הניסיון להדחת היועצת המשפטית לממשלה.

קבוצת הפיננסים הבינלאומית BNP Paribas פרסמה אמש (ב') המלצה על פוזיציית לונג הדולר מול השקל עם יעד של 3.422 שקלים לדולר. כלומר מהמרים על התחזקות הדולר מול השקל. הסיבה: ירידה בשוק המניות הישראלי גרמה לעלייה בשער הוגן, בעוד השער בפועל לא עקב אחריה - מה שהופך את הדולר-שקל ל"זול" ב-1.9% לפי המודל של הבנק.

לאחר שהביטקוין שבר שיאים אמש ועלה מעל 121 אלף דולר, הבוקר, מחיר המטבע הדיגיטלי עומד על 117 אלף דולר.

המנוע מאחורי השיא של הביטקוין, והאנליסט שמעריך: מי יהיה המטבע החם הבא?

במקביל, מחיר הזהב מדשדש לאחרונה לאחר עלייה חדה השנה, והוא נסחר הבוקר בכ־3,371 דולר לאונקיה. בחברת ההשקעות Leverage Shares ציינו שלמרות שהיו הערכות על פריצה משמעותית של המחיר השנה, נראה שהטווח הקרוב דווקא מאותת על תיקון כלפי מטה. להערכתם, ירידה ל־3,100־3,200 דולר עד סוף השנה אינה מופרכת, ולמשקיעים לטווח ארוך זו עשויה להיות הזדמנות כניסה.

4. מאקרו

בסקירת המאקרו השבועית של יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון, ישנה התייחסות לנתוני מאקרו מעורבים שפורסמו באירופה: המסחר הקמעונאי ירד ב־0.7% במאי (אחרי עלייה של 0.3% באפריל) והקצב השנתי התמתן מ־2.7% ל־1.8%.

עם זאת, הייצור התעשייתי בגרמניה עלה במאי ב־1.2% (לאחר ירידה של 1.6% באפריל), ומדד אמון המשקיעים עלה והגיע לרמתו הגבוהה ביותר מאז פברואר 2022. בלידר ממליצים על פיזור בהשקעות לכיוון אירופה, זאת על רקע ריבית נמוכה, שינוי לכיוון מדיניות פיסקאלית מרחיבה וכן פוטנציאל להמשך התחזקות האירו בעולם.

בסין פורסמו הבוקר (ג'), נתוני הצמיחה לרבעון השני של השנה, שהפתיעו לחיוב את הצפי המוקדם כשעלו ב-1.1% בקצב רבעוני. גם נתוני הייצור התעשייתי הפתיעו לחיוב כשעלו ב-6.8% בקצב שנתי בחודש יוני.

5. תחזית

בהמשך היום (ג') צפויים להתפרסם נתוני מדד המחירים לצרכן גם בישראל וגם בארה"ב. בישראל, הנתונים יתפרסמו בשעה 18:30, ובשוק מעריכים שמדד יוני ירשום עלייה חודשית של בין 0.1 ל־0.2% - מה שישאיר את האינפלציה השנתית מעל היעד העליון של בנק ישראל, 3%.

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס ציין בשיחה עם גלובס כי לפי התחזית שלנו, מדד יוני צפוי לעלות ב-0.2%, קצת מעל הקונצנזוס שעומד על 0.1%. כפועל יוצא, האינפלציה השנתית צפויה להישאר בטווח של 3.1%-3.2%. "רכיבי המדד שצפויים לבלוט לחיוב להערכתנו הם דיור, תחבורה ותקשורת, וסעיף המזון. מנגד, אנו מצפים לירידה בסעיף הלבשה והנעלה, וריהוט וציוד לבית. בכל הנוגע למדיניות הריבית, עד שהאינפלציה השנתית בפועל לא תרד מתחת לגבול העליון, בנק ישראל לא צפוי להתחיל בתהליך הפחתות ריבית, שכן בבנק ממשיכים לפעול לפי גישת "Data Dependent" - כלומר, קבלת החלטות על סמך הנתונים בפועל, ולא על בסיס הציפיות קדימה", ציין.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מתייחס גם להתחזקות השקל שנרשמה לאחרונה ולהשפעתה על המדד היום. "לא תמיד התחזקות השקל מיתרגמת לירידה מיידית באינפלציה". ב־15 השנים האחרונות היו לדבריו ארבע אפיזודות של התחזקות משמעותית של השקל (לא כולל הנוכחית). כך, למשל, מאז קיץ 2012, השקל התחזק ב־15% במשך שנתיים, אך בשנה הראשונה האינפלציה כלל לא ירדה. גם בין 2017 ל־2018 השקל התחזק ב־11%, אך האינפלציה עלתה.

בשורה התחתונה, לדבריו, "הרבה גורמים משפיעים על האינפלציה ושער חוץ הוא רק אחד מהם ובוודאי לא הדומיננטי. התגברות הביקושים יכולה לגבור על השפעת ייסוף השקל על האינפלציה". מעבר לכך, גם השינוי במחירי הטיסות ביוני (בחצי ממנו נתב"ג היה סגור) שוב עלול להפתיע אותנו ולטלטל את המדד.

בארה"ב, נתוני האינפלציה עתידים להתפרסם בשעה 15:30 שעון ישראל. התחזיות המוקדמות מצביעות כי קצב המחירים בארה"ב צפוי לעלות ל-2.6% בקצב שנתי, משיעור של 2.4% בחודש הקודם. יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון אומרים שאומנם ההשפעה האינפלציונית של מלחמת הסחר בינתיים מתונה, אך לדעתם זה מוסבר על ידי הקדמת יבוא וחולשה בביקושים. בלידר סבורים ש"השפעת המכסים תורגש יותר במחצית השנייה של השנה. יחד עם זאת, אין לפסול הפתעה כלפי מעלה בארה"ב כבר במדד חודש יוני".