הבורסה בת"א | סיקור שוטף

עליות בבורסת ת"א; מניית שמיים צוללת ב-25%, טבע עולה ב-3.5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ונסחר סביב שיא כל הזמנים • הבוקר בעולם: עליות באסיה וירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט • היום בסיום המסחר יתבצע עדכון המדדים בבורסה • IBI: פרמיית הסיכון שגלומה בשקל נמוכה יחסית לזו שבאג"ח של ממשל ישראל בחו"ל • פסגות: בנק ישראל יתחיל להפחית את הריבית ביולי • סיגמא קלאריטי: שוק המניות האמריקאי יקר, כדאי להסית השקעות לאירופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

15:50

לפי שעה, מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.6%, בעוד מדד ת"א 90 מטפס בכ-0.9%. בקרב המדדים הענפיים, בולטים לחיוב מדדי הבנייה והנדל"ן, שקופצים בכ-2% ובכ-1.3%, בהתאמה. בולט לחיוב גם מדד הנפט, שמטפס בכ-1.2%, על רקע התאוששות מסוימת שנרשמת כעת במחירי הנפט.

15:09

העליות בתל אביב מתגברות מעט ומדד ת"א 35 עולה כעת ב-0.7% ונסחר בשיא כל הזמנים ועומד על 2,567 נקודות. מתחילת השנה עלה המדד ביותר מ-7%, ומפרוץ המלחמה (נעילה של 8.10) עלה המדד ביותר מ-50%.

ת"א 90 עולה ב-0.9% ומדד הבנקים, שהחל את השבוע בירידה חדה, עולה זה היום השני ברציפות במעל 1%.

מניית טבע עולה גם היום במעל 3% לאחר שאתמול עלתה בשיעור דומה בעקבות הודעתה שהחברה ושותפתה Alvotech, התבשרו שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה שלהן (SELARSDI) כתרופה ביוסימילרית ל־Stelara, כלומר ניתנת להחלפה.

13:53

שרשרת ביטולי הטיסות של החברות הזרות, בעקבות נפילת טיל ששוגר מתימן בשטח נתב"ג בתחילת השבוע, יצרה בלבול ותסכול בקרב לא מעט ישראלים שהתכוונו לטוס לחו"ל.

עם זאת, יש גם מי שמרוויחים מהמהלך, לפחות בינתיים, ואלו הם המשקיעים במניות חברות התעופה הישראליות אל על וישראייר , שממשיכות לטוס ואף מגדילות את היצע הטיסות שלהן.

כך, מניית אל על זינקה מתחילת השבוע (שלושה ימי מסחר) בכ-12% תוך שהיא מוסיפה לשוויה כ-500 מיליון שקל (נסחרת בשווי של 6.5 מיליארד שקל). עלייה חדה אף יותר נרשמה במניית ישראייר שזינקה מתחילת השבוע ב-15% ונסחרת כעת לפי שווי שוק של 645 מיליון שקל.

12:39

למרות הירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט, הבורסה של תל אביב נסחרת בעליות כעת - מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ומדד ת"א 90 ב-0.5%. בין המדדים הענפיים בולטים מדד נפט וגז שעולה במעל 1% בעקבות התאוששות מחירי הנפט היום ומדד הבנייה שעולה בשיעור דומה.

11:26

מניית יצרנית חלונות האלומיניום קליל מזנקת בכ-5% בעקבות הודעת משרד הכלכלה שיטיל מכס יבוא של פרופילים ומוטות אלומיניום בשיעור שבין 61% ל-146%. המכס הזה נועד למנוע את הייבוא הסיני שמציף את השוק בסחורה זולה ויוצר תחרות לא הוגנת לשחקנים המקומיים.

מניית אל על עולה בכ־3% ומשלימה עלייה של כ-14 מתחילת השבוע, על רקע ההפסקה המיידית בהמראות ובנחיתות. האירועים הובילו לגל ביטולי טיסות, שסביר שיוביל לעלייה בביקוש הטיסות שמציעות חברת התעופה הישראלית. יישראייר גרופ נהנית אף היא מעלייה של כ־6% ובשיעור דומה מתחילת השבוע.

10:44

מניית חברת שמיים מאבדת גובה, לאחר שזכתה לביקוש נמוך בהנפקה, במסגרתה גייסה כ-1.5 מיליון שקל בלבד. הירידה ביומיים האחרונים מגיעה בצל זינוק של כמעט 500% במחיר המניה בחודש האחרון, בעקבות השינוי האסטרטגי שעברה והכניסה של משקיעים חדשים ובראשם משפחת היהלומנים מולדבסקי שרכשה כ-5% מהחברה אשר מפתחת תוכנה שמכוונת לתחקור אירועים בטיחותיים במוסדות רפואיים.

על רקע הזינוק במחיר המניה החליטה הנהלת שמיים לבצע הנפקה של מניות ואופציות, בכדי לתמוך בקופת המזומנים שלה שהולכת ואוזלת. במסגרתה, הציעה החברה לציבור עד 257 אלף יחידות הכוללות מניות ואופציות במחיר מינימאלי של 13.6 שקל ליחידה. בפועל קיבלה החברה הזמנות עבור כ-108 אלף יחידות, פחות מחצי מהכמות הראשונית שהוצעה. מחיר היחידה בהנפקה נקבע בהתאם למחיר המינימאלי אותו פרסמה שמיים בתשקיף.

10:25

המסחר בת"א עבר כעת לעליות, מדד ת"א עולה ב-0.3% ומדד ת"א 90 ב-0.6%.

אודיוקודס דיווחה הבוקר על תוצאות הרבעון הראשון של שנת 2025 שלא עמדו בציפיות האנליסטים. ההכנסות הרבעוניות הסתכמו ב-60.4 מיליון דולר, גידול של 0.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. ההכנסות הרבעוניות משירותים הסתכמו ב-32.6 מיליון דולר, גידול של 3.4% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

הרווח הנקי הרבעוני (GAAP) הסתכם ב-4.0 מיליון דולר או 13 סנט למניה בדילול מלא והרווח הנקי הרבעוני (Non-GAAP) הסתכם ב-4.7 מיליון דולר או 15 סנט למניה בדילול מלא.

במהלך הרבעון רכשה אודיוקודס 500,000 ממניותיה הרגילות בשווי מצטבר של 5.2 מיליון דולר. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הסתכם ל-13.5 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2025.

10:04

המסחר בת"א נפתח הבוקר בתנועות קלות ובמגמה מעורבת. ת"א 35 יורד ב-0.2% בעוד מדד ת"א 90 מוסיף 0.1%.

אנלייט אנרגיה מדווחת הבוקר על תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של שנת 2025. סה"כ הכנסות עמד על 130 מיליון דולר - גידול של 39% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. Adjusted EBITDA עמד על 132 מיליון דולר - גידול של 84% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

הרווח הנקי בסך 102 מיליון דולר - גידול של 316% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד
תזרים המזומנים מפעילות שוטפת בסך של 44 מיליון דולר (158 מיליון שקל) - גידול של 24% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

09:40

חברת ריי טי.אל.וי , שעוסקת ברכישת קרקעות והשבחתן בתל אביב, הודיעה על השלמת הנפקה ציבורית בהיקף של כ-8.45 מיליון של במסגרת הקצאה פרטית של מניות רגילות.

ההקצאה בוצעה לפי מחיר של 105.7 אגורות למניה - המשקף פרמיה של כ-17.5% על מחיר הסגירה של מניית החברה ביום שקדם לדיווח על ההנפקה. המניות המוקצות צפויות להוות כ-9.5% מהון מניות החברה לאחר ההנפקה.

ההנפקה צפויה לחזק את מבנה ההון של החברה, ולאפשר לה להמשיך ולקדם 7 פרויקטים קיימים משמעותיים בתל אביב בהיקף מצרפי של כ-247 אלף מ"ר מגורים, תעשייה ומסחר.

08:10

1. שוק המניות

המסחר בת"א צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת ויושפע בעיקר מההתפתחויות הבטחוניות ברצועת עזה ובתימן.

אתמול, לאחר שהמסחר נפתח בירידות על רקע נפילת הטיל באזור נתב"ג ואישור הקבינט להרחבת המלחמה בעזה, לקראת הצהריים ניכרה התאוששות והבורסה עברה לעליות. מדד ת"א 35 הוסיף 0.5% לערכו, בעקבות העלייה במניית איי.סי.אל וחברת האם שלה, החברה לישראל (עלו בכ־5%). גם ההתאוששות במניות הבנקים עזרה למדד. ירידת מחיר הנפט אתמול גרמה לירידה במדדים נפט וגז ותשתיות אנרגיה.

מניית אל על זינקה בכ־4% לאחר שעלתה ביותר מ־7% ביום א' על רקע ההפסקה המיידית בהמראות ובנחיתות. האירועים הובילו לגל ביטולי טיסות, שסביר שיוביל לעלייה בביקוש הטיסות שמציעות חברת התעופה הישראלית. יישראייר גרופ נהנתה אף היא מעלייה של כ־3%.

מניית טבע עלתה בכ־3% לאחר שהחברה ושותפתה Alvotech, הודיעו כי מינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה שלהן (SELARSDI) כתרופה ביוסימילרית ל־Stelara, כלומר ניתנת להחלפה.

מניית פוקס זינקה בכ-9% לאחר שדיווחה על חתימת הסכם להקמה והפעלת רשת חנויות JUMBO בקנדה.

מניית שמיים ירדה בכ-9%, לאחר שכבר זינקה אתמול בבוקר בעד 30% והשלימה זינוק של כ-500% מתחילת השנה, וזוהי הסיבה שהחברה הודיעה אתמול על פרסום הצעת מדף להנפקת מניות וכתבי אופציה בבורסה, החברה למעשה מנצלת את ה"הייפ" סביב הפעילות החדשה של החברה בתחום בטיחות רפואית.

היום בסיום המסחר יתבצע עדכון המדדים בבורסה. מניות הפיננסים במדד ת"א 35 יתחזקו עם תוספת של שתי חברות הביטוח מנורה מבטחים וכלל ביטוח וכן חברת חיפושי הנפט נאוויטס .

מנגד, מי שיפנו את מקומן ויירדו למדד ת"א 90, הן מניות חברת התוכנה סאפיינס , חברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי וכן חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס .

אל מדד ת"א 90 יצטרפו גם מניות בתי ההשקעות מיטב השקעות ואי.בי.אי , כמו גם חברת המזון נטו מלינדה , בי-קום החברה האם של בזק , מקס סטוק והחברה הביטחונית ארית תעשיות . ייפלטו מהמדד כלפי מטה אלקטריאון פריון נטוורק , הכשרת הישוב , סקופ , איסתא ומניבים ריט .

ניתוח | רגע לפני שהקפיצו את המחירים, שטראוס ושופרסל חילקו דיבידנד ענק

באסיה המסחר מתנהל הבוקר במגמה חיובית, שנגחאי עולה ב-0.8% ו-הנג סנג ב-0.5%. ביפן ודרום קוריאה, השווקים סגורים עקב חגים, מה שמוביל למחזורי מסחר דלים באזור.

נתונים שפורסמו ביום שישי הראו כי מגזר השירותים בסין צמח באפריל בקצב איטי מהצפוי. כעת ממתינים המשקיעים לנתוני מאזן הסחר ואינפלציית מדד המחירים לצרכן של סין, הצפויים להתפרסם ביום שישי.

ניתוח | הטרנד של תקופת הבועה בוול סטריט מתעורר: שובן של הנפקות ה־SPAC

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים מעט הבוקר בעוד המשקיעים ממתינים בזהירות לפגישת המדיניות הקרובה של הפדרל ריזרב, שתחל אחר-הצהריים ותסתיים מחר בהכרזת הריבית.

אתמול בוול סטריט נרשמו ירידות שערים, נאסד"ק ירד ב-0.8%, ה-S&P 500 השיל מערכו 0.7% וקטע תשעה ימי עליות, הדאו ג'ונס ירד ב-0.2%. תשעה מתוך 11 סקטורי ה-S&P סיימו בירידות כאשר בלט לשלילה סקטור האנרגיה (XLE) שירד ב-1.9%, מנגד בלט לחיוב סקטור התקשורת (XLC) שהוסיף 0.2% לערכו.

בתוך כך, הצהרות הקשורות למכסים ממשיכות לזרום ללא התקדמות ממשית. שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר אתמול ל-CNBC כי הוא מצפה לראות התקדמות בשיחות הסחר בין ארה"ב לסין בשבועות הקרובים. יום קודם לכן הנשיא טראמפ אמר כי ארה"ב מנהלת שיחות סחר עם מספר מדינות, כולל סין, במטרה להשיג הסכם הוגן עם בייג'ין. הדברים מגיעים לאחר שסין הצהירה בשבוע שעבר כי היא בוחנת את האפשרות לפתוח בשיחות סחר עם ארה"ב, אך הבהירה כי כל דיאלוג כזה צריך להתבסס על כנות ולהיעשות תוך הסרת מכסים חד-צדדיים.

מניית פלנטיר צנחה ביותר מ-8% במסחר המאוחר אתמול, לאחר שהתוצאות הרבעוניות שלה לא עמדו בציפיות משקיעים, ציפיות שנבנו בעקבות העובדה שהמניה הייתה מהמובילות בעליות במדד S&P 500 השנה. החברה תיארה את הביקוש לתוכנות הבינה המלאכותית שלה כ"סופת טורנדו רעבתנית", והעלתה את תחזית ההכנסות שלה לשנת 2025 לכ-3.9 מיליארד דולר.

מניית ברקשייר האת'וויי ירדה ב-5%, בעקבות דיווח שפורסם ב-CNBC לפיו דירקטוריון החברה של וורן באפט אישר כי גרג אייבל ייכנס לתפקיד נשיא ומנכ"ל החברה ב-1 בינואר 2026, כאשר וורן באפט, המכהן בתפקיד כיום, ייוותר בתפקיד יו"ר חברת ההחזקות.

נטפליקס ירדה בכ-2% לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע על כוונתו להטיל מכס של 100% על סרטים המיוצרים מחוץ לארה"ב, במטרה להחיות את תעשיית הקולנוע המקומית, שלדבריו "מתה במהירות רבה". גם מניות מדיה נוספות כגון דיסני ופוקס ירדו.

ענקית ההנעלה סקצ'רס נרכשה על ידי קרן ההשקעות 3G Capital תמורת 63 דולר למניה, מחיר המהווה פרמיה של 30% על שוויה הנוכחי. בעקבות ההודעה, מניית החברה זינקה ב-24%. סקצ'רס היא חברת הנעליים השלישית בגודלה בעולם אחרי נייקי ואדידס.

הבכיר במגדל שמשוכנע: "אחרי שמלחמת הסחר תיפתר, כולם יחזרו לשוק המניות"

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב נרשמו ירידות קלות אתמול. אגרות החוב הממשלתיות, הארוכות טווח והקצרות, ירדו בכ־0.1%, כך גם במדדי האג"ח הקונצרניות, תל בונד 20, 40 ו־60.

רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב־IBI בית השקעות, צופה כי "במבט לתקופה הקרובה, פרמיית הסיכון של המשק הישראלי תושפע בעיקר מההתפתחויות במישור הפוליטי-ביטחוני בפרט בכל הנוגע למלחמה בעזה, למשא-ומתן של ארה"ב מול אירן ותוצאות הביקור הקרוב של טראמפ במדינות המפרץ. בתמחור הנוכחי ניראה כי פרמיית הסיכון שגלומה בשקל נמוכה יחסית לזו שבאיגרות החוב של ממשל ישראל בחו"ל".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל נחלש בחדות מול הדולר אתמול, אך התאושש לקראת הצהריים, ושער החליפין עמד על 3.62 שקלים לדולר. הירידה מסמנת שינוי מגמה בשוק המט"ח לעומת שבוע המסחר הקודם. הבוקר נסחר השקל ביציבות מול המטבעות, 3.61 שקלים לדולר ו-4.09 שקלים לאירו.

ב-IBI מציינים כי "אומנם שער החליפין של השקל התאפיין בתנודתיות גבוהה במהלך אפריל, ובסוף השבוע האחרון הוא חזר לרמות של כ-3.60 שקל מול הדולר ולרמות של מתחת ל-4.10 שקל מול האירו. לעומת זאת, בחינת ההתפתחויות באג"ח הדולריות של ממשלת ישראל משקפת בעיקר תנודתיות בתקופה האחרונה וזאת לאחר עליית מדרגה שנרשמה בתחילת אפריל".

"לפיכך", כותבים ב-IBI "ניראה כי ההשפעה הגבוהה ביותר על השקל מגיעה לאחרונה משוק המניות בארה"ב, כך שלאחר שהירידות החדות בתחילת החודש הובילו לפיחות מהיר בשקל, ההתאוששות בשבועות האחרונים הובילה לייסוף מהיר בשקל".

מחירי הנפט נפלו אתמול בכ־4% לאחר שארגון אופ"ק פלוס החליט להגביר את התפוקה. הבוקר ניכרת התאוששות קלה, הנפט האמריקאי נסחר ב-58 דולר והנפט מסוג ברנט ב־61 דולר.

4. מאקרו

רפי גוזלן, מ־IBI בית השקעות כתב כי "עודף הביקוש במשק המקומי נמשך ומייתר בשלב זה את הצורך בהפחתת הריבית בישראל".

"נתוני הפעילות לרבעון הראשון של השנה ממשיכים לשקף רמת פעילות גבוהה. המדד המשולב למצב המשק עלה במהלך הרבעון בכ-1.3% לעומת הרבעון האחרון של 2024. תמהיל הפעילות ברבעון האחרון של 2024 הושפע מעלייה חדה ביבוא, טרום העלאת המיסים, שבחלקה קיבלה ביטוי בצריכה ובהשקעות ובחלקה בעלייה במלאים, ואילו ברבעון הראשון של 2025, נרשמה כצפוי ירידה ביבוא.

"לעומת זאת, העלייה הגבוהה בצריכה הפרטית נמשכה גם ברבעון הראשון וזאת במקביל לעלייה ביצוא, כך שסביר לצפות לקצב צמיחה גבוה יותר של המשק ברבעון הראשון מאשר ברבעון האחרון של 2024". כתב גוזלן.

"המשך השיפור בצריכה הפרטית ממשיך להישען על שוק העבודה ההדוק. נתוני המישרות הפנויות לחודש מרץ המשיכו לשקף רמות גבוהות של ביקוש לעובדים, וזאת על אף התמתנות מסויימת בענף הבינוי, על רקע המשך שיפור בהיקף המועסקים בענף (ישראלים וזרים). בחינת היחס שבין היקף המישרות הפנויות לאבטלה הרחבה המשיך להצביע במרץ על רמות הגבוהות שתומכות בקצבי עלייה גבוהים בשכר".

לגבי האינפלציה הוסיף גוזלן, "ואנו מצפים שהיא תוסיף לנוע סביב הרף העליון של היעד, כ-3% בשנה הקרובה. לפיכך, בהתחשב בציפיות לאינפלציה בשוק האג"ח שמגלמות אינפלציה של סביב 2% לשנים הקרובות, נמשכת להערכתנו העדיפות של האפיק הצמוד של פני השיקלי".

לגבי ארה"ב מעריך גוזלן שהפד פוי להמשיך בעמדת המתנה ממושכת לבחינת השפעת המכסים, בפרט בנוגע האינפלציה, אלא אם תחול הידרדרות משמעותית בתמונת המאקרו או בתנאים הפיננסים.

"האיתותים החיוביים יחסית מצד ממשל טראמפ בנוגע למלחמת הסחר ובנוגע לפאוול לצד נתוני מאקרו סבירים הובילו להתאוששות בשווקים ולירידה בפרמיית הסיכון ובהסתברות המיוחסת למיתון. עם זאת, ניראה שהשווקים מתעלמים מכך שבפועל נרשמה עלייה בשיעור המכסים, גם אם קיימת החרגה זמנית לחלקם, טרם הובהרה סוגיית המכסים על ענפים ספציפיים (שבבים, תרופות), המשא-ומתן עם סין טרם החל וסביר שייקח זמן, אם בכלל יושג הסכם".

"כמו כן, בחודשים הקרובים יבואו לידי ביטוי ההשפעות האינפלציוניות וככל שחולף הזמן תורגש השפעת אי הודאות בעיקר על ההשקעות, אלא אם יחול סיבוב פרסה בגישתו של טרמפ לנושא הסחר. לפיכך, ניראה כי השווקים מגיבים יותר להשפעה השולית של ההתפתחויות האחרונות ושמים פחות דגש לרמות התימחור שכוללות פרמיית סיכון נמוכה, ובפרט מכפילים עתיידים גבוהים ורמות נמוכות של מרווחים קונצרניים, כך שהתמחור הנוכחי תומך בעמדה דפנסיבית יותר בנוגע לנכסי הסיכון".

אתמול, פורסמו בארה"ב נתוני מאקרו מעודדים כאשר פעילות מגזר השירותים באפריל הייתה חזקה מהצפוי. מדד ה-ISM עמד על-51.6, ועלה בכ-0.8% בקצב חודשי, כאשר הצפי המוקדם עמד על 50.4.

5. תחזית

בפסגות בית ההשקעות מעריכים כי בנק ישראל יתחיל להפחית את הריבית בהחלטה של חודש יולי ויפעל באופן מתון לאורך זמן. "מדד חודש אפריל צפוי להמשיך את מגמת הירידה באינפלציה למרות מדד חודשי גבוה, וזאת בזכות היציאה מהחישוב של הנתונים הגבוהים מהממוצע בפברואר-אפריל 2024. עם זאת, התחזיות לסוף 2026 מצביעות על כך שהירידה באינפלציה תיעצר ברמה של 2.4%, גבוה בקצת מתחזית בנק ישראל כפי שעודכנה בהחלטת הריבית האחרונה שעומדת על 2.2%".

"בעוד התחזקות השקל, ירידה נוספת במחירי הדלק וחזרת חברות תעופה זרות יכולים לתמוך בירידה גדולה יותר באינפלציה, העלאות המחירים של חברות המזון והיבואנים עשויים לדחוף את האינפלציה שוב כלפי מעלה", מציינים בפסגות.

"לאור כך אנו ממשיכים להעריך כי בנק ישראל יתחיל להפחית את הריבית בהחלטת הריבית של חודש יולי ויפעל באופן מתון ולאורך זמן, ולא יוריד את הריבית בחדות למרות קשיי המשק להתאושש", מסכמים בפסגות.

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא-קלאריטי טוען שההתמחור הנוכחי שוק המניות האמריקאי אינו מגלם את העלייה במתח הגאו-פוליטי והכלכלי בעולם, ולכן יש לגוון את תיק ההשקעות לאירופה. "ההנחה שהנה, האמריקאים והסינים מתחילים לדבר והדברים יסתדרו מהר, היא נאיבית למדי. מלחמת הסחר היא רק חזית אחת מבין כמה חזיתות במאבק הבין גושי בין ארה"ב לבין סין ובמידה מסוימת גם במחלוקות שבין ארה"ב לבנות הברית שלה. ההתאוששות המפתיעה של שוק המניות האמריקאי היא אומנם מרשימה מאוד, אך להערכתנו מתעלמת מהמציאות המורכבת שעתידה להשפיע על הדינמיקה הכלכלית בטווח הקצר והארוך".

לגבי אירופה מציין אזולאי ש"מזה כמה חודשים שאנחנו סבורים שהשינויים הגאו-פוליטיים בעולם ידחפו את הכלכלה של אירופה ויסייעו לצמיחתה של היבשת הרדומה. הדינמיקה של השינויים באירופה מואצת וכלל אינה מאפיינת את ההתנהלות שלה בעשורים האחרונים, מה שמותיר אותנו די אופטימיים לגבי ההמשך".

אזולאי מדגיש כמה תמורות שקרו באירופה בחודש האחרון.

"זינוק בהוצאות הצבאיות: מדינות אירופה מניעות גידול משמעותי בהוצאות הביטחון העולמיות. חברות נאט"ו צפויות להוסיף בין 700 מיליארד אירו ל-2 טריליון אירו בהשקעות צבאיות עד 2030. גרמניה ביקשה מהאיחוד האירופי לפטור את הוצאות הביטחון מהכללים הפיסקליים כחלק מאסטרטגיית חימוש מחדש לחמש שנים".

"תלות בקבלנים אמריקאים : חלק גדול מההוצאה הזו מועיל כיום לחברות אמריקאיות גדולות כמו לוקהיד מרטין ונורת'רופ גרומן בשל היעדר תשתית תעשייתית באירופה. כיום רק 22% מהוצאות הביטחון של האיחוד האירופי מקורו בייצור של חברות אירופיות. זה עומד להשתנות לאחר שאירופה מתכוונת להגדיל את הייצור המקומי של אמצעים צבאיים על חשבון יבוא מארה"ב".

"חולשות ורפורמות תעשייתיות : חברות ביטחוניות אירופיות הן בדרך כלל קטנות, מפוצלות ולא יעילות בהשוואה לענקיות אמריקאיות. מדינות אירופה מציגות דגמים מתחרים מרובים של טנקים, ספינות ומטוסים, בניגוד לגישה האמריקאית היעילה. יש דחיפה לקונסולידציה והתמחות, כמו במקרה של ריינמטאל, שמתרחבת באגרסיביות ושואפת לשלש את ההכנסות עד 2030".

"יוזמות מוסדיות: האיחוד האירופי פועל לריכוז הרכש עם תוכנית הלוואות של 150 מיליארד אירו ויעדים לרכישות משותפות".

"מעורבות המגזר הפרטי והון סיכון : העניין בהשקעות הולך וגדל. הון פרטי והון סיכון מכוונים לסטארט-אפים ביטחוניים, במיוחד בטכנולוגיות מתקדמות כמו רחפנים, בינה מלאכותית ולוחמת סייבר. מימון הון סיכון אירופי בהגנה הגיע לרמות שיא ב-2024, עם השראה מסטארט-אפים מעמק הסיליקון הפעילים במערכת האקולוגית הביטחונית בארה"ב".