סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
16:03
המסחר בת"א היום הוא תנודתי והמדדים המובילים נסחרים כעת ביציבות סביב מדד הבסיס. מאזנים אותם מדדי הבנייה שיורד ב-2% ומדד הבנקים שעולה ב-1%.
מניית גילת עולה לאחר שהחברה דיווחה על חוזה של למעלה מ-7 מיליון דולר עם צבא ארה"ב. חברה בת, DataPath, זכתה בהסכמים לאספקת שירותי שטח ושירותים טכניים לתמיכה בצבא ארה"ב. ההסכם כולל הזמנת בסיס של מעל 7 מיליון דולר לשנת 2025 עם אופציה להארכת החוזה לחמש שנים, עם הכנסות מוערכות של עד 70 מיליון דולר.
15:00
מגמה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס. מדד ת"א בנייה בולט לשלילה ויורד בכ-1.8%.
אלוט , דיווחה כי חברת Play, מפעילת תקשורת משולבת מובילה בפולין, בחרה בשירות DNS Secure של אלוט על מנת להציע ללקוחות הפס הרחב שלה שירותי הגנת סייבר. על פי החברה, ההסכם, שנחתם באפריל 2025, וההטמעה הצפויה במסגרתו, ירחיבו את שירותי הסייבר מבוססי הרשת הקיימים של אלוט ש- Play פרסה כבר בשנת 2021 עבור לקוחות המובייל שלה.
14:20
בזן מרכזת עניין לאחר שדיווחה בבורסה על המקדמה שקיבלה מקרן הפיצויים של מס רכוש העומדת על 160 מיליון שקל. זאת בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק בזמן המערכה מול איראן בחודש יוני. הטילים הרגו 3 מעובדי החברה, ופגעו בתחנת הכוח הפנימית של בזן ובדוודים המשמשים אותה לייצור קיטור הנדרש לזיקוק הדלק. על פי הודעת בזן, סך הנזק מוערך ב-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל. יחד עם השבתת בית הזיקוק באשדוד, משק הדלקים בישראל נמצא בבעיה חמורה בטווח הקצר.
13:06
ירידות קלות בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ות"א 90 יורד בשיעור דומה. מדד הבנייה מוביל את המגמה השלילית ויורד כעת בכ-2%.
אשטורם מרכזת עניין לאחר שדווח כי הממשלה הסמיכה את החברה להתחיל את תכנונה של תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באתר מחצבת הר-טוב הסמוכה לבית שמש. בהודעה לבורסה, אשטורם הודיעה שהיא מקימה חברת-בת להקמת תחנת הכוח "שמשון", יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת. כעת, היא תתחיל את תהליך האישור בוועדת התכנון הלאומית (ות"ל). ההשקעה בתחנה תעמוד על כמיליארד דולר, ותחנת הכוח תתחיל את פעילותה בתחילת שנות ה-30.
12:10
המסחר בת"א עבר ליירידות קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 משיל מערכו 0.3%. מדד הביטוח בולטת לשלילה ויורד ב-1.6%.
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים בעליות קלות. בנק מזרחי דיווח כי גייס סכום של 2.3 מיליארד שקל ב-3 סדרות אג"ח: נייר ערך מסחרי (נע"מ מסדרה חדשה, סדרה 5), הרחבת אג"ח שקלית סדרה 63, והרחבת כתבי התחייבות נדחים 71, הגיעו אתמול, בשלב המוסדי, ביקושים ערים של כ-5.9 מיליארד שקל. כתוצאה מכך, החליט הבנק להגדיל את הסכום, ולגייס בשלב המוסדי כ-4.5 מיליארד שקל.
10:55
עליות בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.2%, ת"א 90 מוסיף לערכו 0.5%. בולט לחיוב מדד ת"א רשתות שיווק שמוסיף לערכו 1%. גם ת"א בנקים 5 עולה בכ-0.9%.
מניית חברת הביטוח ווישור גלובלטק קופצת בחדות לאחר שדיווחה הבוקר כי היא מעמיקה את פעילותה בארה"ב. על פי הדיווח, חברת הבת של ווישור התקשרה בהסכם לרכישת חברת Hourly האמריקאית. עוד דווח כי העסקה צפויה להתבצע בדרך של החלפת מניות במתכונת של מיזוג משולש הופכי. החברה צפויה לדווח בדוחותיה הכספיים, כי בהתאם להקצאת עלויות רכישה ארעית (PPA) שווי נכסי החברה הנרכשת (Hourly) מוערכים בכ-26 מיליון דולר ארה"ב. בסיום המהלך, ווישור ארה"ב תהיה בעלת 100% ממניות Hourly , ואילו בעלי המניות של Hourly יחזיקו ב-49% מהון המניות של ווישור בארה"ב, בדילול מלא.
10:29
עליות קלות בת"א. כעת מדד ת"א 35 עולה ב-0.3%, ות"א 90 מוסיף לערכו 0.8%.
בקרב מדד ת"א 125 בולטות לחיוב מניות סלקום ופרטנר . זאת לאחר שחברת פלאפון, בהובלת המנכ"ל אילן סיגל, דיווחה אמש (ג') לבורסה על הגשת הצעה לקבוצת אלטיס שבבעלות פטריק דרהי לרכישת החברה המתחרה הוט מובייל, תמורת סכום כולל של 2 מיליארד שקל. לפי הדיווח, מסמך הכוונות כולל מתווה עסקי ראשוני בלתי מחייב, וככל שייחתם בסופו של התהליך הסכם מחייב, ביצועו יהיה כפוף לאישורים רגולטוריים - ביניהם של משרד התקשורת והממונה על התחרות.
במידה ואכן העסקה תצא לפועל, הדבר מהווה חדשות טובות לשאר חברות הענף שיהנו מצמצום התחרות.
10:06
יום המסחר בת"א נפתח בירידות קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 נסחר בשיעור דומה. בולט לשלילה מדד ת"א בנייה שמשיל מערכו 1%.
בולטות לחיוב מניות ישראכרט , פרטנר , סלקום , בי קומיונקיישנס , והפניקס .
מנגד, ישראל קנדה , דמרי , אאורה , טבע , וריט 1 נסחרות בירידות.
08:27
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בירידות קלות. אמש (ג'), לאחר שלושה ימי מסחר שהתאפיינו במגמה שלילית, חזרו מדדי הבורסה בתל אביב להתאושש. נראה כי מכיוון וול סטריט התקבלו אינדיקציות חיוביות לעליות שערים קלות בפתיחת המסחר, שעודדו את המשקיעים מתל אביב. בתוך כך, מדד ת"א 35 ננעל אמש בעלייה של ב-0.4% ומדד ת"א 90 ב-1%, מדד הבנקים התאושש ועלה ב-1%.
● בתי ההשקעות שאיכזבו עם תשואות בינוניות מתחילת השנה, והסיבה
מדד ת"א-ביטוח חזר להוביל וטיפס בכ-1.5%, ובעצם משלים עלייה חריגה של כ־40% בתוך חודש אחד. מדד זה נהנה מנסיקת הבורסה המקומית שמגדילה את תיק הנכסים שלו ובעצם את העמלות שהוא יכול לגזור מכך. בלטה במדד חברת הפניקס שקפצה ביותר מ־3%, לאחר שדיווחה על הרחבת אחיזתה בחברת הבת הפניקס סוכנויות, ורכישת נתח מיו"ר אותה חברה, איציק עוז תמורת 763 מיליון שקל. עוד בלטו מניות, הבנייה, הביטוח והטכנולוגיה שעלו בכ-1.5%.
בי קומיונקיישנס השולטת בבזק זינקה אמש במעל 7%. בזק הודיעה בתחילת השבוע על מזכר הבנות לרכישת אקסלטרה טלקום מידי קרן אלומה ואיילון ביטוח , ב-160 מיליון דולר (כחצי מיליארד שקל), בנק ההשקעות ג'פריס מתייחס לנושא.
לפי האנליסט אלכס רייט, העסקה הפוטנציאלית תואמת לאסטרטגיה של בזק. לדבריו אקסלטרה רווחית ברמת ה-EBITDA אך יש לה תוכניות להמשיך להשקיע ובזק תיקח זאת על עצמה אם הרכישה תתבצע. "מחיר הרכישה, כחצי מיליארד שקל, משמעותי ביחס לתזרים החופשי של בזק (כ-1.3 מיליארד שקל ב-2024) ובשלב זה לא ניתן פירוט על ההוצאות ההוניות. עם זאת אנחנו מאמינים ששמירת דירוג של AA זאת עדיפות ראשונה עבור בזק", ציין האנליסט. המלצתו על בזק היא "קנייה" במחיר יעד של 6.6 שקל, פרמיה של כ-8%.
עוד ריכזה עניין חברת רמי לוי לאחר שדווח כי בעל השליטה ברשת הסופרמרקטים הנושאת את שמו, וכן בעל השליטה בחברת התעופה ישראייר , מקדם עסקת בעלי עניין. חברת ישראייר תרכוש באותה עסקה 20% ממועדון כרטיס האשראי של רמי לוישיווק השקמה וחברת ישראכרט , תמורת 40 מיליון שקל. לשם העסקה גובשו בשלב זה הסכמות להסכם מחייב, שהתקבלו לאחר חודשים של מגעים בין הצדדים. הכרטיס החדש, שייקרא "סופרפליי", אמור להתחרות ישירות בכרטיס האשראי המוביל כיום בענף התעופה - "פלייקארד" של אל על וחברת כאל.
● במשך שנים הוא נהנה משכר של פי ארבעה ביחס לענף, עכשיו הוא רושם אקזיט מדהים
הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. ניקיי עולה ב-0.5%, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.2%, ההנג סנג עולה ב-0.1% ומדד הקוספי יורד ב-0.9%.
בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים בירידות קלות.
אמש בוול סטריט, המדדים המרכזיים נסחרו במגמה מעורבת. בזמן שהדאו ג'ונס ירד ב-1% וה-S&P 500 השיל מערכו 0.4%, מדד הנאסד"ק הוסיף כ-0.2% לערכו לשיא השמיני שלו השנה בזכות הזינוק מניות הטכנולוגיה.
על רקע העליות במדד הנאסד"ק, AMD הודיעה כי תחדש בקרוב את משלוחי שבבי הבינה המלאכותית מדגם MI308 לסין. בעקבות ההודעה, מניית זינקה בכ-6%. החברה מסרה כי משרד המסחר האמריקאי צפוי לחדש את בחינת הבקשות לרישוי ייצוא של המוצרים לכלכלה השנייה בגודלה בעולם. AMD ציינה כי תחל במשלוחים מיד לאחר אישור הרישיונות. "אנחנו מברכים על ההתקדמות שהושגה על ידי ממשל טראמפ בקידום המשא ומתן המסחרי, ועל המחויבות שלו להובלת ארה"ב בתחום הבינה המלאכותית," נמסר מהחברה בהצהרה לרשת CNBC.
הודעת AMD באה בעקבות זו של אנבידיה שהודיעה כי היא מתכננת לחדש את מכירת שבב הבינה המלאכותית שלה, H20, בסין. שבוע לאחר שחצתה לראשונה שווי של 4 טריליון דולר, ממשל טראמפ התיר לאנבידיה למכור מחדש את שבב הבינה המלאכותית שלה לסין . מאחורי הקלעים: הפסדים של מיליארדים, מסע שכנועים של המנכ"ל - וחשש מאובדן היתרון האמריקאי בתעשייה לטובת חברות מקומיות.
● מה שכנע את טראמפ לאפשר לאנבידיה למכור את שבב ה־AI שלה לסין
עונת הדוחות בוול סטריט נפתחה אמש באופן רשמי כאשר הבנקים הגדולים פרסמו את דוחותיהם הכספיים לרבעון והציגו תוצאות מעורבות. מניית וולס פארגו ירדה לאחר שהפחיתה את תחזיתה להכנסות מריבית. מניית ג'י.פי מורגן ירדה, למרות שמחלקת בנקאות ההשקעות הצליחה לרשום רווח מפתיע. מניית סיטיגרופ עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז 2008, בזכות תוכנית רכישת מניות חוזרת (buyback).
2. שוקי האג"ח
בשוק האג"ח המקומי נמשכה המגמה החיובית אמש (ג'), לאחר ירידות שערים ביום המסחר השני של השבוע. מדד תל גוב-כללי שכולל את כלל אגרות החוב של ממשלת ישראל, עלה בכ־0.1%, משלים עלייה לא סולידית בעליל של 2.7% בתוך חודש על רקע הערכות המשקיעים לירידה בסיכון בכלכלה הישראלית בתום המתקפה באיראן. התשואה לפדיון הגלומה במדד עומדת על 3.3%. מדד תל בונד 20, ובו עשרים אגרות החוב הקונצרניות הגדולות בבורסה עלה ב־0.1% גם כן, והוא השלים עלייה של 2.9% בתוך חודש. כאשר התשואה הגלומה בו עומדת על 2.7% בלבד.
אג"ח ממשלת ישראל לפדיון בתוך עשר שנים (במרץ 2035), עלתה ב־0.1% במהלך המסחר, ולמרות שבסיכום שבועי ירדה ב־0.6%, מתחילת השנה מי שהשקיע בה רשם עלייה של 4.8%. התשואה לפדיון שלה עומדת על 4.17%, ירידה מרמה של 4.6% אליה זינקה בימים הראשונים לאחר פרוץ מבצע "עם כלביא". לפני שנה ביולי שעבר עמדה האגרת על רמה גבוהה, ששיקפה סיכון גבוה הרבה יותר מבחינת המשקיעים של תשואה לפדיון של 5.2%. הירידה בסיכון מלמדת שהמשקיעים סבורים שהפחתות הריבית של בנק ישראל בדרך.
שוק האג"ח האמריקאי נסחר אמש (ג') בירידות וגם הבוקר (ד') נרשמת מגמה דומה. בתוך כך, מכירת האג"ח הממשלתיות של ארה"ב הובילה לעלייה בתשואת האג"ח ל-30 שנה, שזינקה מעל רמת 5% והייתה בדרכה לרמת הסגירה הגבוהה ביותר מאז חודש מאי. אז, במאי, העלייה בתשואה מעל 5% לוותה בחששות לגבי מצבה הפיסקלי של ארה"ב. לעומת זאת, העליות היום נובעות בעיקר מהתחזיות לאינפלציה, לאחר שפורסמו נתונים לחודש יוני שהראו כי מחירי הצרכן עלו בקצב החודשי החד ביותר מאז תחילת השנה.
תשואה של מעל 5% על אג"ח ל-30 שנה נחשבת שלילית עבור שוק המניות, בשל השפעתה על עלויות ההלוואה של משקי בית ועסקים. תשואה זו משמשת כנקודת ייחוס (benchmark) לריביות של משכנתאות, אג"ח קונצרניות, ועוד, והיא גם מספקת רמזים לגבי הציפיות של שוק ההון בנוגע למצב הכלכלה ולחוב הממשלתי.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
הדולר מתחזק הבוקר מול השקל בכ-0.7%, בהמשך למגמה שנרשמה אמש. זאת לאחר שעלה בתוך מספר ימי מסחר בכ־1% מרמה של 3.31 שקלים לדולר. המטבע האמריקני צלל מול השקל הישראלי בחדות בחודש האחרון בכ־8%, בין היתר על רקע היחלשותו בעולם. הבוקר (ד') שער הדולר-שקל עומד על 3.36 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.9 שקלים.
בבנק השוויצרי יוליוס בר מעריכים כי ייתכן ונגמר המומנטום של העליות במחיר הזהב. המתכת מהווה באופן מסורתי מכשיר לגידור המשקיעים בפני היחלשות של הדולר. לדברי הכלכלנים, הזהב "מצוי בקונסולידציה, וחסר לו טריגר שיצית מחדש את הראלי של החודשים הקודמים. כתוצאה מהתמתנות המתיחות המסחרית ומירידה בסיכוני המיתון, הביקוש לנכסי חוף מבטחים החל להיחלש. רכישות של בנקים מרכזיים עדיין איתנות אך אינן חזקות כפי שהיו בתחילת השנה". הם מורידים את ההמלצה שלהם לזהב לנייטרלית. הבוקר (ד') מחיר אונקיה נע סביב 3,345 דולרים, לאחר עלייה של מעל ל־35% בשנה האחרונה.
4. מאקרו
אמש פורסם מדד המחירים לצרכן בישראל שעלה עלה ב-0.3% בחודש יוני 2025, בהשוואה לחודש מאי 2025, מעל הצפי שהיה בין 0.1% ל-0.2%. בשנים עשר החודשים האחרונים (יוני 2025 לעומת יוני 2024), מדד המחירים לצרכן עלה ב-3.3% בעוד התחזית היתה ל-3.1%. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תרבות ובידור שעלה ב-1.1%, מזון וירקות טריים שעלו ב-0.7%, כל אחד, דיור שעלה ב-0.5%, תחבורה ותקשורת שעלה ב-0.4% ובריאות שעלה ב-0.3%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה שירד ב-4.5%, פירות טריים שירדו ב-2.5% וריהוט וציוד לבית שירד ב-0.4%.
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס הסביר כי בכל הנוגע לריבית בנק ישראל - "עד לפרסום מדד יוני, ההחלטה בספטמבר עוד נראתה כאופציה סבירה להפחתה. כעת, לאור הנתונים האחרונים, גם הסיכוי לכך הולך ופוחת. כל עוד האינפלציה לא יורדת אל מתחת לגבול העליון של היעד, ושוק העבודה ממשיך לתפקד בסביבת תעסוקה מלאה - בנק ישראל יכול להרגיש בנוח שלא לשנות את מינון האנטיביוטיקה. במילים אחרות, בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית ברמתה הנוכחית, כל עוד לא יופיעו סימני שיפור מובהקים שיאפשרו שינוי כיוון. נכון לכתיבת שורות אלה, ההסתברות בשוק הריביות להפחתת ריבית בספטמבר עומדת על כמעט 80%, כשבמבט שנה קדימה התמחור הוא ל-3 הפחתות ריבית במצטבר (ריבית גלומה של 3.72%)".
במקביל, פורסמו אמש בארה"ב נתוני האינפלציה, כאשר מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה ב־0.3% ביוני, בנתון הכולל. יוני פנינג, האסטרטג הראשי בחדר העסקאות במזרחי טפחות אומר כי המדד התנהל "בדומה למגמת החודשים האחרונים, כאשר מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה, לעבר ה־0.2%". אבל עדיין, לדבריו, "המדד מסכם אינפלציית ליבה שנתית של 2.9% - שיא של ארבעה חודשים".
פנינג מסביר כי הנתון מסמן חודש שלישי מאז כניסת חלק מהמכסים של הנשיא טראמפ לתוקף, ומסכם סדר גודל של חצי שנה שנושא המכסים נמצא כבר על הפרק מבחינת המשקיעים בשוק. "הגורם הזה הוא אחד הפופולריים בהודעות הריבית האחרונות. מעבר להשפעה הישירה של המכסים, אפשר כמובן להאשים החודש את מחירי הנפט, שהאמירו לפחות בשלב מסוים על רקע העימות מול איראן אל רמת 75 דולר לחבית (ונרגע כיום למחיר של 67 דולר לחבית)", והוא מוסיף כי גם היחלשות הדולר בעולם תרמה למגמה בשווקים.
לאחר פרסום הדו"ח, המשקיעים מעריכים בהסתברות של 97% שהפד ישאיר את הריבית ללא שינוי בפגישת יולי, עלייה לעומת 93% ביום שני, כך לפי ה-FedWatch של CME. במקביל, גם הסיכוי להורדת ריבית בספטמבר ירד בחדות, וירד בתחילה מתחת ל-60%, ובהמשך התקרב ל-50% ככל שהשווקים עיכלו את הנתונים.
5. תחזית
מסקר מנהלי הקרנות החודשי של בנק אוף אמריקה עולה כי משקיעים עשויים להיות אופטימיים מדי כי העליות בשוק המניות בוול סטריט יימשכו. בתוך כך, הסקר מראה את הזינוק החד ביותר שנרשם באופטימיות המשקיעים לגבי רווחי החברות מאז יולי 2020, ואת העלייה הגדולה ביותר בתיאבון לסיכון שנרשמה אי פעם על פני תקופה של שלושה חודשים.
אסטרטג ההשקעות של הבנק מייקל הרטנט, מזהיר מפני אופטימיות המשקיעים וזאת לאור הירידה שנרשמה ברמות המזומנים בקרב מנהלי הקרנות, שמעידה על כך שההשקעות בשוק המניות גדלו. "סנטימנט המשקיעים אופטימי ביותר מאז פברואר 25, על רקע העלייה הגדולה ביותר באופטימיות לרווחים מאז יולי 20 וזינוק שיא בתיאבון לסיכון בשלושת החודשים האחרונים" מסביר הרטנט. "כעת, רמת המזומנים הממוצעת בתיקי ההשקעות ירדה ל-3.9%, הרמה הנמוכה מזה יותר מעשור, והמשמעות היא שמנהלי קרנות צמצמו את ערימות המזומנים שלהם, ורכשו בהן בעיקר מניות טכנולוגיה".
הרטנט מסביר כי כאשר רמות המזומנים נמוכות, החשיבה בקרב מנהלי הקרנות היא שיש פחות כסף זמין להשקעות וסביר שבשלב מסוים מנהלי הקרנות יצטרכו לשחרר מזומנים כדי לבצע השקעות אחרות או להגדיל את אחוז המזומן מסך התיקים המנוהלים.
במקביל, סקר מנהלי הקרנות האירופי של בנק אוף אמריקה לחודש יולי חושף גל אופטימיות חסר תקדים בנוגע לכלכלת היבשת. רוב מוחלט של מנהלי ההשקעות מאמין כי אירופה יכולה להתנתק מההשפעות השליליות של המדיניות האמריקאית, בעיקר בזכות תמריצים פיסקאליים צפויים. 63% מהנשאלים סבורים שההוצאה הפיסקלית באירופה תהיה משמעותית מספיק כדי לאפשר לכלכלה ולשווקים המקומיים להתנהל באופן עצמאי מהמתרחש בארה"ב.
האמון בכלכלה האירופית מתבטא בנתונים מרשימים: 44% מהמנהלים צופים צמיחה חזקה יותר באירופה בשנה הקרובה, עלייה חדה מ-29% בחודש הקודם. הקטליזטור המרכזי לשינוי הוא התמיכה הפיסקלית הצפויה מגרמניה, ש-85% מהמשיבים רואים בה את הגורם הסביר ביותר להאצת הצמיחה.