מי שנכנס לחיפה מכיוון צפון או ממזרח, ומבקש לעלות לנווה שאנן, לכרמל, להדר, או להמשיך במנהרות הכרמל לכיוון כביש מס' 2, לא יכול לפספס את המתחם החדש שמתבלט על רקע גיבוב בתי השכונות היותר עניות ומוזנחות בעיר חיפה בבוהק המבנים ובאדריכלות יוצאת הדופן.
החזון
המתחם החדש נווה הדר (נקרא גם נווה אברהם) מתנוסס על שיפולי הדופן המערבית של ואדי רושמייה, המוכר גם בתור נחל גיבורים. הוא אוכלס רק לאחרונה ופיתוחו לא הסתיים עדיין. המתחם הוא יוזמה של הרב אברהם אטלס המנוח, מקים אגודת מפעלי תורה וחסד, שביקש בחזונו לייצר דיור בר השגה לצעירי הקהילה החרדית.
עו"ד רון ברנט ייצג את עמותת תורה וחסד מהקמת השכונה מראשיתה: "באזור הזה של ואדי רושמייה לא גרו בכלל יהודים. ב-1996 הגה את הרעיון של הקמת השכונה הרב אברהם אטלס. היו שם כמה בתים מלפני קום המדינה שבהם גרו משפחות ערביות. האגודה שהקים, מפעלי תורה וחסד, קיבלה מרמ"י את הקרקע ללא מכרז ובמחיר מלא. בינינו, אף אחד לא רצה בכלל ללכת לגור שם. העירייה הייתה מאוד בעד כי השכונה הזאת לא היוותה תחרות לאף אחד. לא רצו לגור שם".
התכנון
הפרויקט, שהוקם על ידי חברת הבנייה גרינברג-שניאור, כולל חמישה בניינים וסך של 178 יח"ד, בתמהיל דירות 3 ו-4 חדרים. התכנון הוא של משרד האדריכלים שוורץ בסנוסוף החיפאי, שאחראי, בין היתר, גם למבנים במכללת כנרת, למגדל אחד העם בשכונת הדר, וגשר הטכניון.
מדובר בשכונה של בתי דירות שנראים כמו קופסאות אחידות בממדיהן ובגובהן, ואולם את החזיתות עם הטיח הבהיר מעטרות מרפסות סוכה זיזיות שקופצות בצורה מקרית ומפוזרות לגובה הבניין. העיצוב של המרפסות הוא פיסולי והן נראות כמו מגזרות נייר שנצבעו בשחור.
עו"ד ברנט מסביר שמרפסות הסוכה היו גורם מכריע בתכנון: "סוכה זו מצווה מאוד משמעותית ולכן ההגדרה לאדריכל הייתה לייצר מצב שלכל דירה יש סוכה שאין מעליה גג".
האדריכל פרופ' גבי שוורץ מסביר שקהל היעד החרדי היווה את נקודת המוצא לתכנון: "בקהילה החרדית הכול הפוך ממה שמקובל אצל חילונים. ככל שאתה עולה לגובה כך ערך הדירה יורד, כי אסור להשתמש במעלית שבת.
"בשלב מסוים אפילו חשבנו לשים את המחסנים בקומות העליונות. הקונספט של הפרויקט נולד מהצורך במרפסות סוכה. אסור לשים מרפסת מעל מרפסת כי אז לא תקני. כך נוצר אלכסון ואת זה לא רצינו. קיבלנו את החופש למקם את המרפסות בכל מקום, בין היתר כי עבור החרדים, מרפסת שיוצאת מהמטבח היא לא פחות טובה מזאת שיוצאת מהסלון. יש את התמונות האלה מבני ברק שאתה רואה בהם את הסוכות יוצאות מכל הבניינים. זה היה דימוי שעשינו עליו פרשנות".
המחירים
עו"ד אסף גסטפרויד, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בחיפה: "השכונה נמצאת בין חליסה, שהיא שכונה ערבית מוסלמית מאתגרת, ורמת ויז'ניץ, שהיא שכונה חרדית. המחירים באזורים החרדיים בהדר גבוהים יחסית (כ-13 אלף שקל למ"ר) משום שהדירות קרובות לקהילה, דבר שמאוד חשוב לאוכלוסייה החרדית. את הדירות בנווה הדר מכרו לפי 12.5 אלף שקל למ"ר. היה קשה לשכנע את האוכלוסייה החרדית לצאת מרחובות הליבה שלהם, רחוק מבית הכנסת ומאבא ואמא".
גסטפרויד מדבר על התקרבות של האוכלוסיה החרדית לשכונת חליסה: "לפני 10 שנים היית הולך ברחובות ברזילי והשומר ולא היית רואה חרדי אחד. היום אנחנו רואים התבססות של אוכלוסייה חרדית בהדר תחתון, וחרדים רבים קונים דירות גם באזור שמתחת לשוק תלפיות".
מספר דירות: 178
מיקום: שכונת נווה הדר בחיפה
אדריכלות: משרד שוורץ בסנוסוף
מחיר: 12.5 אלף שקל למ"ר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.